niedziela, 5 listopada 2017

OLEJ KOKOSOWY

Temat oleju kokosowego chodził mi po głowie przez ostatnie dni. Koniecznie zapragnęłam zamieścić o nim post na blogu. Dlaczego? A no dlatego, że kiedyś sama nie rozumiałam fenomenu oleju kokosowego i tego, do czego można go użyć. A zastosowań i właściwości ma wiele. 


Najpierw trochę o tym co o oleju mówi definicja z Wikipedii:
OLEJ KOKOSOWY jest otrzymywany przez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najczęściej jest spotykany w postaci rafinatu, odkwaszany i wybielany. W płynnej postaci jest lekko żółty. 
Zawiera kwas laurynowy, ma białą barwę. 

Olej ten już od wieków jest wykorzystywany na wyspach Pacyfiku. Mimo tego, że zawiera dużo tłuszczów nasyconych, jest dobrym składnikiem uzupełniającym każdą dietę. 

Możemy go też podzielić na dwa rodzaje: rafinowany i nierafinowany. 
1. Nierafinowany olej kokosowy - bardziej zdrowszy, bez zbędnych dodatków chemicznych, intensywniejszy posmak kokosa, konsystencja typu smalec/masło.
2. Rafinowany olej kokosowy - przechodzi proces rafinacji, przez co ma dłuższą datę przydatności do spożycia, lepiej nadaje się do smażenia, podczas obróbki traci sporo właściwości odżywczych.

Korzyści, które da nam spożywanie oleju kokosowego:
- szybkie uzupełnienie energii,
- wspomaga walkę z grzybicą,
- pomaga podczas leczenia trądziku,
- regularne stosowanie zapobiega chorobom takim jak: Alzheimer, 
- odpowiada za uczucie sytości.

W kuchni oleju tego możemy użyć podczas gotowania, smażenia i pieczenia oraz jako dodatek do ciast. Warto spróbować zamienić niezdrowy olej właśnie na taki kokosowy. Ja już dawno to zrobiłam i czuję się o wiele lżej, niż gdy jadłam potrawy smażone na zwykłym, tłustym oleju.

W kosmetyce olej kokosowy przeznaczony jest do pielęgnacji włosów i ciała. Wykorzystuje się go jako np. peeling do twarzy, pomadka, ochrona przed UV, maseczka. 

Na chwilę obecną olej kokosowy możemy dostać w każdym supermarkecie w dziale ze zdrową żywnością. Można powiedzieć, że jest dość drogi, ale w internecie zawsze możemy zdobyć go troszkę taniej. Warto zwracać uwagę na skład i pochodzenie oraz to, czy posiada ekologiczne znaki na opakowaniu. Będziemy mieć wtedy pewność, że rzeczywiście jest zdrowy. 

Olej u mnie to przede wszystkim pomocnik w gotowaniu. Od czasu, kiedy kupiłam go po raz pierwszy minęło półtora roku i ani trochę nie żałuję. Sprawdza się świetnie.



10 komentarzy:

  1. Znam olej kokosowy i uzywam go w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często go używam zwłaszcza do smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham olej kokosowy i pachnie przepięknie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Również bardzo lubię ten olej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smażyć na tym oleju, ale i dodawać np. do ciastek, bo uwielbiam ten kokosowy aromat jaki daje. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam smak kokosa, jego zapach i właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wreszcie coś na nim usmażyć na próbę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia